Tego dnia zajęcia szkolne miały zupełnie inny charakter. Klasy wraz z wychowawcami wzięły udział w zajęciach rekreacyjno-sportowych na boisku, a następnie uczniowie dowiedzieli się jak ważne jest częste mycie rąk, higiena jamy ustnej i dbanie o własne ciało. Każde dziecko, duże i małe, uczyło się prawidłowego mycia rąk. A nagrodą za przejście poszczególnych stanowisk było przygotowanie dla siebie drugiego śniadania zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia i piramidą żywieniową. Duży stół
zapełniono kolorowymi i bogatymi w witaminy i minerały produktami .Dzieci miały do wyboru: mleko, jogurty, płatki, chleb, ser biały, sałatę, pomidory, ogórki, paprykę, rzodkiewki, szczypiorek, jabłka, pomarańcza i soki. Uczyły się poznawania różnych smaków, walorów odżywczych tych produktów a także estetycznego i higienicznego przygotowywania i spożywania posiłków . Najważniejsze jest jednak to, że wszyscy dobrze się bawili podczas tych niecodziennych zajęć.
Nie zapomnieliśmy również o naszej planecie. Na zajęciach z edukacji ekologicznej przypomnieliśmy sobie, że Ziemia, na której mieszkamy potrzebuje ochrony i opieki.
Obchody Dnia Ziemi odbyły się dzięki pomocy p. dyrektor Wiesławy Hodyl i sponsorom OSM CUIAVIA, Przetwórnia OWM "Rafiński" oraz CES SERVITUS.
Organizatorami obchodów były: p. Stella Radwańska, p. Beata Karpińska, p. Anita Wyborska i p. Jan Paweł Kowalski.